top of page
webVemÄgerFramtiden-01.jpg
textfield_midLong-02.jpg
textfield_midLong-02.jpg
textfield_bot-01.jpg

En person som har mycket idéer om detta är IT-filosofen Alexander Bard. En utav de få svenska tänkarna som blivit internationellt populära med sin filosofi på senaste tiden. Bard har sedan innan förutspått en hel del nya applikationer mot informationsålderns nya trender. Vilket har gett honom lite av ett rykte som “siare” inom IT-branschen. Men liksom alla andra tiden finns det både vinnare och förlorare. Vinnarna i framtiden kallar Bard nätokrater. Förlorarna blir tyvärr de mindre socialt begåvade människorna.

För 24 år sedan (1995) precis i början av internets uppkomst, hade han flera teorier om hur saker skulle gå i den teknologiska framtiden. Bard har sedan dess gjort sig känd som den första IT-filosofen i världen.
» Videolänk:

   https://www.youtube.com/watch?v=6VfZsoMZEdg

Den kommande trenden som Bard spår är att sociala appar som Instagram kommer försvinna. Över 90% av allt som läggs upp på dessa communitys får knappt några reaktioner alls. Det går bara ut på att ragga reaktioner från andra omkring sig. Aktiviteten producerar inget mer än lönlöst tidsfördriv. Individer “dränks” mer eller mindre i den stora mängden som finns uppladdat på internet idag. Därför tror Bard att individualismen är påväg att försvinna.
» Videolänk:
   
https://www.youtube.com/watch?v=Wn3V3cz70fo&t=678s

Den klassiska marknadsformen som attraherar människors ego kommer sannolikt att dala framöver. Därför att det lönar sig inte längre att visa upp sig ensam på nätet. Främst dem som kan samverka med många i inflytelserika grupper kommer att vinna framtiden, förklarar Bard. Det hela går samman med att samhället är på väg in i ett nytt styre som kommer att förändra världen...
 

- - -


Nätokraterna
... är den nya samhällsklassen vilka Bard tror kommer äga den största delen av framtiden. Den gamla formen av kapitalism är över från den här betraktelsen. Enligt Bard sker allt av värde i framtiden via sociala kontakter, nätverkande, genom dem som kan påverka informationsflödet i samhället.
   


Konsumtariat
... heter den nya underklassen genererat från nätokratin. I motsats till flexibla och socialt kompetenta personer kommer en större grupp få tjäna som konsumenter åt systemet. Dessa får aldrig riktigt tillträde mot nätverken där makten utövas. De tjänar istället sin roll med att vara lydiga Instagram- och Facebook-användare. Utan egna följare eller gillar-markeringar. 

Bard förutspådde Sverigedemokraternas framgång förknippat med det senaste presidentvalet i USA (2016). Det representeras av den här vita medelklassen som vuxit sig trötta mot de tidigare vågorna av politisk korrekthet. Han förstod redan från början att det var dumt att ignorera högerpopulismens röst. Därför förvånas han mycket lite av SD’s framgång den senaste tiden.
   Det gäller även Englands Brexit-utgång från EU. Det har inte så mycket med den egentliga sakfrågan att göra. Utan den växande massan som känner sig svikna mot makthavarna i de stora städerna.
» Videolänk 2010:

   https://www.youtube.com/watch?v=ykUvGb9Skp0&t=10s
» Videolänk 2016:
   https://www.youtube.com/watch?v=sJCbw2nosp8

Personligen håller jag mycket med Alexander Bard. Det stora problemet i vår tid är att nästan ingen vill bli politiker längre. Varje gång någon tar plats så sågas denne så hårt, att det knappast blir värt något av uppdraget. Kvar blir de hårdnackade politiker som enkelt kan ignorera eldstormen av media som slår från alla håll. Kortfattat får samhället skylla sig självt för vilken sorts politik det genererar.

 

- - -

PARTICIPATORISK KULTUR


Participatorisk kultur är något som Bard tror kommer blir stort i framtiden. Vanlig så kallad “passiv” kultur består av människor som till exempel köper en biljett till konsert. Går sedan på konserten bara för att bli underhållna av artisterna utan att medverka något vidare i självaste föreställningen. Participatorisk kultur i motsats till det här går i samma linje som exempel Burning Man Festival. I Burning Man tar alla del i föreställningen. På ett sätt som tillåter de medverkande att delta likt egna konstnärer. Det gör kulturer vibrant. Levande som en komplett organism. Kontrasterande till den här formen när artisterna serverar publiken på egna villkor. 
 

"Det bådar döden för individualism"


En stark trend som dominerat det moderna samhället har alltid varit individualism. Synen på vardera person som en avskild varelse är grundläggande för västerländsk kultur. Participatorisk kultur gör dock människor mindre individuella till något som han kallar divider. Alltså “delar” i något större. Internet har lett till den effekten på människor gjort oss mer sammankopplade än någonsin.
   Detta har lett Bard att tro människor kommer söka sig till att bli allt mer involverade i så kallad “participatorisk kultur”. Begreppen han talar om hänger samma på detta vis. Arbete och underhållning går allt mindre att skilja på. Mycket av det här dikteras redan med data som sparas om våran användarinformation på internet. I regel vet stora företag som Google och Facebook redan med vilka, vart och när, vi vill umgås med andra.
   Denna data genereras via något som kartlägger alla våra vanor på jättelika servrar. Med sådan teknologi kommer även stor makt. Sådant som tillåter nätokraterna att monitorera vad konsumenterna sysslar med...


Sociogrammet
... är en databas som kartlägger människors kontakter och sociala kretsar. Att äga sådan information om människor har visats bli oerhört lukrativt. Några av de mäktigaste företagen i världen livnär sig idag på att sälja tjänster som grundas på den här sortens teknologi. När ett diagram blir tillräckligt starkt och utvecklat över en större folkgrupp, tjänar sedan sociogrammet till att förutspå vad du vill redan innan du söker efter det på internet. Magnituden kring företagsamheten kring det här fenomenet går knappast att underskatta.
   
 

- - -
 

SILICON VALLEY & FRAMTIDEN


- har världens mest kreativa centrum för ny teknologi. Där nästan alla nya idéer sammanstrålas från participatorisk kultur, event där folk enas i kombination med underhållning och arbete. Utan Burning Man Festivalen så hade aldrig Silicon Valley kommit till. Det hänger samman med observationen som tillåter Bard att se in i framtiden med sitt intellekt. En stor faktor är också utgångspunkten med människan som en oföränderlig konstant. För att veta nutiden måste vi förstå oss på dåtiden - den som behärskar båda dessa faktorer kan sannolikhet veta något om framtiden. Därför spelar mänsklighetens historia en avgörande roll för Bards filosofi.

För en 40-åring är internet den där grejen i ficka och stör dig ibland. Tidigare generationer ser inte på ny teknologi som den faktiska verkligheten. Den äkta verkligheten rör sig uppenbarligen bortom sådant som “mjukvara” och “online events”… eller?
   För en person som är född på 80-talet eller senare är internet en konkret del av verkligheten. Senare generationer hanterar information annorlunda från sina föräldrar. För dem är saker på nätet lika verkliga som allt annat.

 

"Den gamla världsbilden är död"


Människor som fastnar i ett föråldrat tänk kommer enkelt halka efter i samhället. Bard uppmanar äldre att se efter de yngre och lära sig av senare påfund.
   En annan trend är också att människors andliga begär kommer att göra come-back i framtiden. Grupper samlas och tänker annorlunda från vad de gjorde förr. När tryckkonsten revolutionerade skrivandet i Europa så ledde det till individualism. Den nya teknologin kommer att ta nästa steg som får folk att tänka radikalt annorlunda, menar Bard. Nya teknologier leder alltid spetsen till utveckling i samhället.
   Jag vet inte om det finns något i det här kollektiva tänk-fenomenet som redan antagit viss form på internet. På upplysningens tid fick alla lära sig att individen är okränkbar. “Tänk fritt för dig själv och var skeptisk mot dogmatiska läror” - brukade det låta på 1700-talet… Nuförtiden är jag rädd något från upplysningen gått förlorat. Grupper på internet gaddar sig samma mot varandra. Människans tribala egenskaper är kända sedan innan. Vi fortsätter att göra samma misstag om igen fast med nya hjälpmedel. Internet fungerar som en sorts amplifikator åt sociala nyckenheter. Som exempel organiserad mobbning och faktaresistens.

 

- - -


DU ÄR INGEN PRYL


Tidigare skrev jag om datafilosofen Jaron Lanier‘s orosmål om den framtida teknologiska utvecklingen. Han har en mer pessimistisk syn hur all den nya teknologin kan påverka samhället. Han var själv med i uppkomsten av Silicon Valley. Han har vittnat om de förändringar som tagit oss dit vi är idag. Till skillnad från Alexander Bard. Men Bard är inte inte bara optimist över den kommande utvecklingen i tiden.

Stora IT-företag kör över USA’s regering. Politiker får allt mindre makt över det som sker på den privata marknaden. Enligt Bard är konflikten som sker mellan Apple och FBI mycket mer anmärkningsvärd än att
Donald J. Trump vann det senaste valet. Alla är så upptagna med att vämjas om det politiska spelet just ju nu, att ingen lägger märke till vart den egentliga makten går. Maktskiftet går i verkligheten till dem som kontrollerar informationsflödet. Inkluderat informationen om just din privata användardata!
   Konflikten är att de amerikanska myndigheterna vill åt låst data på iPhone-mobiler som ingen kan komma åt. Detta för att döma brottslingar som terrorister och annat i svåra juridiska tvister. Men Apple vägrar med motivationen att ingen kommer vilja köpa deras produkter om man inte kan lagra sin data absolut säkert.

Apple representerar en ny form av maktelit som utmanar den gamla eliten. Det här förutspådde Bard redan för 20 år sedan. Vilket kommer bli mycket svårt för folk att hantera.

 

bottom of page