



MEDVETANDEFILOSOFINS HISTORIA
I korta termer
- - -
ANTIKEN
Precis som mycket annat utgår den västerländska kulturen från det antika Grekland. Medvetandefilosofins historia startar på år 350 före Kristus. Då Aristoteles gjorde sin stora avhandling om själen. De Anima, som originaltiteln lyder från latin. Vilket kom att influera mycket av hela medeltidens syn på människan fast ofta vridet utifrån ett religiöst perspektiv. Det som gör Aristoteles verk aktuellt i historien kommer dock från dess tendens att inte blanda in andliga eller religiösa termer i hans studier och medvetandet. Om det finns något som tidigast kan efterlikna ett vetenskapligt synsätt på medvetandet så börjar det med denna avhandling. Ett perspektiv som jag vet är kontroversiellt efter somliga historiker som hävdar att begreppet psychē (ψῡ́χω), själen; snarare borde översättas till “livskraft” från Aristoteles beskrivning. Många filosofer hoppar därför över alla de föregående teorier om medvetandet innan renässansens tid. Därför att debatten om själens angelägenheter anses vara vara laddat med mycket mystiska tendenser. Influenser som senare tolkats om av senare kristna filosofer utan grund till en vetenskapligt förankrad verklighet.
I avhandlingen startar Aristoteles tydlig med att definiera vad idéer, känslor och tankar betyder i förhållande till de fem olika sinnena. Efter den följande ordningen; syn, hörsel, lukt, smak och känsel. Mycket av Aristoteles är förlegat idag. Samtidigt konstaterar han tydligt att livet och själen omöjligt kan skiljas från varandra. På samma sätt som känslan omöjligt kan skiljas från kroppen eller tanken omöjligt kan skilja linjen från ytan. En liknelse som föreslår att abstraktioner existerar bundet till ett konkret medium. Många har sedan dess föreslagit att kroppen är beroende av själen för att leva. Men inte alltid tvärtom. Som exempel hävdade Platon under samma tid att själen är odödlig, oberoende av kroppen. Aristoteles svarar med att orsakasammanhanget går i båda riktningarna. Inte bara till fördel åt en odödlig själ. Båda behöver konsekvent varandra för att aktualisera en livsform.
“No Brain, never mind”
Aristoteles gick därför till historien med att syfta på tankeverksamheten som ett bio-psykologiskt fenomen.
- - -
MEDELTIDEN
Thomas av Aquino anpassade senare Aristoteles filosofi till kristendomen i Europa. Medvetande-filosofin skippar i regel medeltiden eftersom begreppet om själen antar en totalt annorlunda riktning från det vetenskapliga paradigm jag hävdar Aristoteles grundande. Hur man tolkar medvetandet från själen blir i detta fall en högst filosofisk fråga. Men inget som angår det tekniska medvetandet som faktiskt eftersträvar att förklara och bryta ner psykets beståndsdelar till mindre element. Religiösa läror i ämnet sysslar sysslar sällen eller aldrig med den här typen av analys som jag menar bedriva på Livsfrågor. Åtminstone inte på den sidan som handlar om teoretisk filosofi.
Huruvida finner jag etymologin, alltså den språkhistoriska utvecklingen av termen själ extra intressant.
- - -
RENÄSSANSEN
...
- - -
MODERN TID
...


MENTALA ILLUSIONER
Del 1
- - -
De flesta människor går med uppfattningen de tror sig förstå förstår hur deras medvetande fungerar. Jag vet att det kan känna läskigt att ifrågasätta den här sortens befattningar. Men som exempel finns det människor som spenderar hela sina liv åt att studera psykologi på universitet utan att komma underfund med sig själva. Det samma gäller minst sagt även något så intimt som våra egna medvetanden. Tar man det ytterligare steget mot att försöka koppla samman psykologin med neurologin uppstår det ytterligare svåra frågor. Sanningen är att ingen riktigt vet hur medvetandet fungerar — åtminstone inte i sin totala helhet. Jag har därför skapat den här sidan för att visa lite om de enklare fördomar som går att spräcka hål på.
Inledningsvis måste jag varna för att det kan verka aningen stötande att hantera denna typen av självförvrängningar. Just därför att dilemmat egentligen inte rör sig ute i världen, utan inom oss själva. Vi ser saker på grund av kognitiva självförvrängningar. Inte för att det är fel på världen, utan för att våra hjärnor är hårddragna att anta förutbestämda slutsatser. Instinkter som kan översättas till rena fördomar. Finns det något vi lärt oss av vetenskapens tidigare upptäckter så bryter det gärna mot våran vardagliga intuition. Tyvärr råkar det vara så att den intuitiva uppfattningen inte gör oss till stor nytta om man vill förstå vad som rör sig under ytan av saker. Speciellt när det handlar om det samma subjekt vilket vi använder för att begripa oss på alla övriga element, medvetandet.
De flesta illusioner på denna sidan är så kallade optiska illusioner. Vilket menar att illusionen uppstår i den delen av hjärnan som är kopplad till synen. Temat går dock djupare än så. Meningen är att dessa exempel ska riva ner allt om vad du tidigare trodde var sant, i förhållandet mellan den yttre verkligheten och ditt medvetande. Lättast att påvisa sådana fenomen går genom det visuella mediet. Det finns även andra illusioner som kopplar till andra sinnen, samt abstrakta sinnen som inte lätt går att visa med bilder. Så häng gärna med till slutet av sidan vilket knyter samman en teori med resten av medvetandet i sin större helhet.
Beroende på hur illusionerna uppstår delar forskarna upp olika sorters optiska illusioner från varandra. Formellt har jag valt att kalla detta denna sidan för mentala illusioner, eftersom det egentligen är det större helheten av medvetandet som jag ämnar att rekonstruera med dessa exemplar. Alltså inte bara den typen av illusioner som utgörs av bilder. Vetenskapligt rör det sig främst om tre kategorier; kognitiva, psykologiska och fysiologiska illusioner. Under dessa kategorier finns det även fyra ytterligare underkategorier; fiktiva, tvetydiga, förvrängningar och paradoxala illusioner. Tekniskt sett skapar det tolv separata typer av optiska illusioner... se schemat inunder.
Men för att göra det enklare så har jag delat upp dem lite mer godtyckligt enligt den kommande texten.
- - -

Kognitiva illusioner uppstår när antaganden om välden inte kan bestämma sig för vad som sker i verkligheten. Olika erfarenheter kolliderar i det undermedvetna som leder till underliga resultat.

Psykologiska illusioner uppstår i sammanhang av upplevda rörelsemönster, vilket kan få stilla motiv att se ut som de flyttar på sig. Animationer, efterbilder och motion blur fungerar på detta vis.

Fysikaliska illusioner uppstår utanför våran neurologi, i den fysiska världen innan det tas upp av hjärnan. Överstimuli kan även avlösa så kallade efterbilder som liksom fastnar på sinnet en kort tid. Det studsande ljudet av eko är en fysikalisk illusion Liksom ljuset när det bryts i ett glas med vatten.

Världen innehåller näst intill oändligt mycket mer detaljer än våra sensoriska organ kan hantera. Samtidigt, om det inte var för våra sinne vore medvetandet totalt avskuren från den fysiska omgivningen. Från en logiskt sett skeptisk synvinkel kan du egentligen aldrig veta säkert om vi kan vara säkra på något alls. Från en filosofiskt sett positivistisk synvinkel måste vi ändå komma till slutsatsen att i alla fall någon sorts kunskap är möjlig. Någonstans mellan skepticism och logisk positivism torde naturens mysterier uppenbara sig. Det råkar bara vara så, att desto djupare vi gräver, desto underligare blir det....
Ta synen som exempel. Forskningsstudier har visat att ögat tar in hundratusentals med bitar av data varje sekund. Men endast en liten bråkdel av det här berör sedan våra medvetanden. Denna datan måste sedan tolkas om till användbar information. Allt det här sker undermedvetet, komplett utanför vad man annars kulle kalla intuition. I ett enkelt experiment visar neuroforskaren Beau Lotto hur hjärnan liksom styckar upp dessa "bitar" av data till separata signaler. Se GIF-animationen inunder. Studera motivet mycket noga...
Vad är det som sker mellan objekt #1 och #2?

Tänk att du befinner dig i baksidan av ditt öga. Där ljuset från animationen bildar en avbild som projiceras mot din synnerv. Från strömmen av data som registreras i din hjärna framkommer båda objekten som totalt identiska. Detta beror på att resultatet av datan som visas inte tar hänsyn till övriga omständigheter från hur bilden är sammansatt. Du ser att objekten i själva verket är ett resultat av komplett annorlunda former. Den vänstra kuben är egentligen orange, den andra är citrongul. Detta är en kognitiv illusion. Därför att i verkligheten vet du att resultatet av objekten beror på totalt olika ting. Formen av objekt #1 syns som exempel genom en grön transparent skiva. Formen som gör objekt #2 syns igenom en annan skiva med rosa färg. Du vet från den logiska sammansättningen att locken som ligger bakom skivorna är orange respektive citrongul — vilket skapar illusionen av att båda verkar ha samma smuts-rosa färg. Även fast resultatet ljuger. Bländverket som uppstår bidrar till det som man kallar för förvrängande illusioner. Förklaringen hur detta kan ske finns i RGB skärm-illusionen.
Objekt i den fysiska verkligheten fungerar på samma vis. Skillnaden är att det rör sig om näst intill oändligt många olika synvinklar som det samma motivet visas på bilden hade kunnat representera i verkligheten. GIF-animationen är uppenbarligen konstruerad. Med det gäller även upplevelsen av det samma som din hjärna plockar samman och processerar datan som din öga tar in...
... Inget utav formerna i GIF-animationen ovan existerar tekniskt sett utanför ditt medvetande. All data som ögat fångar in är essentiellt meningslöst utan något som tolkar det. Utan att du tänker på det fångar hjärnan in datan som ögat producerar via elektriska impulser. Dessa sorterar sedan i en serie av olika "utdrag". Dessa utdrag sker totalt i det undermedvetna ända tills Medvetandefilosofen Daniel Dennett kallar det för the multiple draft model.


- - -
RGB skärm-illusionen
RGB-illusionen lurar folk att tro de ser till färgen gult på sin datorskärm. I verkligheten existerar det inget gult någonstans på denna skärm. Eller på någon annan RGB-baserad skärm för den delen. Endast lysdiodrar med färgerna rött, grönt och blått. Med hjälp av en additiv teknik går det att lura hjärnan att registrera andra färger som inte bara är R, G och B. Illusionen är superb. Ett faktum som påvisar hur ypperligt lätt det är att lura hjärnan att uppleva något annat än vad som är sant. På bilden visar diagrammet vart färgerna ligger i skärmens fulla spektrum. Genom att kombinera ett svagare ljus av rött och grönt kan det imitera vad hjärnan uppfattar som “gult”.
För ögats skull faller illusionen in perfekt. Människan har nämligen endast tre olika färgtappar som klarar av att registrera respektive färgton. Rött, blått och grönt. Upplevelsen av fler "färger" uppstår alltså endast i hjärnan. RGB-skärm illusionen är ett ytterligare exempel på kognitiv illusion.

