MEDVETANDEFILOSOFINS HISTORIA
I korta termer
- - -
ANTIKEN
Precis som mycket annat utgår den västerländska kulturen från det antika Grekland. Medvetandefilosofins historia startar på år 350 före Kristus. Då Aristoteles gjorde sin stora avhandling om själen. De Anima, som originaltiteln lyder från latin. Vilket kom att influera mycket av hela medeltidens syn på människan fast ofta vridet utifrån ett religiöst perspektiv. Det som gör Aristoteles verk aktuellt i historien kommer dock från dess tendens att inte blanda in andliga eller religiösa termer i hans studier och medvetandet. Om det finns något som tidigast kan efterlikna ett vetenskapligt synsätt på medvetandet så börjar det med denna avhandling. Ett perspektiv som jag vet är kontroversiellt efter somliga historiker som hävdar att begreppet psychē (ψῡ́χω), själen; snarare borde översättas till “livskraft” från Aristoteles beskrivning. Många filosofer hoppar därför över alla de föregående teorier om medvetandet innan renässansens tid. Därför att debatten om själens angelägenheter anses vara vara laddat med mycket mystiska tendenser. Influenser som senare tolkats om av senare kristna filosofer utan grund till en vetenskapligt förankrad verklighet.
I avhandlingen startar Aristoteles tydlig med att definiera vad idéer, känslor och tankar betyder i förhållande till de fem olika sinnena. Efter den följande ordningen; syn, hörsel, lukt, smak och känsel. Mycket av Aristoteles är förlegat idag. Samtidigt konstaterar han tydligt att livet och själen omöjligt kan skiljas från varandra. På samma sätt som känslan omöjligt kan skiljas från kroppen eller tanken omöjligt kan skilja linjen från ytan. En liknelse som föreslår att abstraktioner existerar bundet till ett konkret medium. Många har sedan dess föreslagit att kroppen är beroende av själen för att leva. Men inte alltid tvärtom. Som exempel hävdade Platon under samma tid att själen är odödlig, oberoende av kroppen. Aristoteles svarar med att orsakasammanhanget går i båda riktningarna. Inte bara till fördel åt en odödlig själ. Båda behöver konsekvent varandra för att aktualisera en livsform.
“No Brain, never mind”
Aristoteles gick därför till historien med att syfta på tankeverksamheten som ett bio-psykologiskt fenomen.
- - -
MEDELTIDEN
Thomas av Aquino anpassade senare Aristoteles filosofi till kristendomen i Europa. Medvetande-filosofin skippar i regel medeltiden eftersom begreppet om själen antar en totalt annorlunda riktning från det vetenskapliga paradigm jag hävdar Aristoteles grundande. Hur man tolkar medvetandet från själen blir i detta fall en högst filosofisk fråga. Men inget som angår det tekniska medvetandet som faktiskt eftersträvar att förklara och bryta ner psykets beståndsdelar till mindre element. Religiösa läror i ämnet sysslar sysslar sällen eller aldrig med den här typen av analys som jag menar bedriva på Livsfrågor. Åtminstone inte på den sidan som handlar om teoretisk filosofi.
Huruvida finner jag etymologin, alltså den språkhistoriska utvecklingen av termen själ extra intressant.
- - -
RENÄSSANSEN
...
- - -
MODERN TID
...
HISTORISK KOSMOLOGI
Del 2 - Medeltiden
- - -
Medeltidens kristendom tog senare över från den antika eran i Europa. Från att ha varit en mångkulturell kontinent där alla tilläts att ha sin egna tro. Så gick Europa till att reformeras under endast en dogmatiskt sann gudom. Vilket propagerade rakt emot grekernas idé om universums eviga existens. Skolastikerna lärde universum måste vart skapat vid en specifik tidpunkt. Denna eran ses ner på av många vetenskapshistoriker som den "mörka" medeltiden. Tiden som gick mellan antiken och pånyttfödelsen vid renässansen senare. Den apologetiska läran utvecklas som ett försvar till kristendomen mot de antika filosoferna som ansågs hedniska. Men vissa element togs ändå upp i kristendomen. Främst från Aristoteles kosmologi samt det som kom att bli nyplatonism från delar av Platons lära.
Mycket av det Aristoteles naturfilosofi gick vidare som en dogmatiskt lära. Vill säga att man förde vidare kunskapen mer likt en religiös bekännelse. Snarare än ett resultat av kritiskt tänkande. Det blev rent av förbjudet att ifrågasätta mycket av Aristoteles visdom. Vilket faktiskt hindrade den vetenskapliga utvecklingen—samt smutskastade den aristotelianska skolan en längre tid efter medeltiden. Den skolastiska teologin tog form vid sidan av liknande filosofier i Mellanöstern.
- - -
Samtidigt som Europa tar ett steg tillbaks i utvecklingen så tar Mellanöstern för sig av kunskapen från den gamla antiken. Islamska filosofer briljerar med många nya upptäckter. Islam sätter där med sin prägel som dåtiden mest utvecklade kultur på jorden. På 1100-talet gör speciellt filosofen Al-Ghazali ett djärvt utlåtande om filosofins död. Han menade redan då att man omöjligt kan känna något alls för än man känner sig själv. Al-Ghazali kritiserade nyplatonism. Han var mycket skeptisk mot dåtidens lära och menade filosofiska spekulationer var onödiga i ljuset av vad som skulle komma att förstås i framtiden. På sätt och vis var han långt före sin tid. Al-Ghazali var dock ockasionalist. Ett inslag han tagit med sig från sufismens studium som åberopade en form av religiös "vetenskap" långt före sin tid.
Omkring 825 e.Kr beskrevs begreppet "algoritm" i Bagdad med verket; Hisab al-jabr w'al-muqabalah (الكتاب المختصر في حساب الجبر والمقابلة). Det skrevs av den iranska matematikern Al-Khwarizmi. Det vi idag känner till som algebra. Eller som det heter på arabiska al-djebr eller al-jabr (الجبر). Termen översätts till svenska något i stil med "återförening" eller "återkoppling". Verket innefattar den grundläggande aritmetiken för addition, subtraktion, multiplikation och division.
Förutom det arabiska räknesättet med tio som grundtal tillförde Mellanöstern ett mycket stort bidrag till den kommande världens metodologiska kosmologi.
- - -
• Medeltidens universum (500 - 1200)
Den kristna filosofen Johannes Filoponos argumenterar att Gud är evig som skapare av universum. Grundat på logiken om orsak och verkan. Ett teocentriskt universum var under den större delen av medeltiden normen i hela samhället. En uppfattning som stöddes av dåtidens rådande teologer i brist på empiriska belägg. Stött av muslimska tänkare som Al-Kindi, Al-Ghazali och den judiske logikern Saadia Gaon.
• Multiversum (1149 - 1209)
Den muslimska filosofen Fakhr al-Dīn al-Rāzī var först med att tro på många andra världar ute i den oändliga rymden. Till och med oändligt många så kallade "multiversum". I enlighet med islam är Gud det enda som har kraften att fylla allt detta med evigt många nya världar. Han var alltså först med att mynta begreppet multiversum.
• Margha skolan (1259 - 1528)
Utvecklar den geocentriska modellen. Inför vissa modifikationer på Ptolemaios och Aristoteles universum med bland annat uträkningar för månens rörelse och jordens rotation.
• Kerala skolan (1444 -1544)
Nilakantha Somayaji hittade nya mönster för Merkurius och Venus. Påbörjade en liknande teori som den Tyko Brahe utvecklade senare. I hans verk Tantrasamgraha gör han en mer precis beräkning av sfäriska kroppar i rymden än sina efterträdare i Europa. Det talas sällan mycket om Indiens insats till det kosmologiska arvet. Något man inte borde underskatta.
- - - - -
Klicka på den understrukna texten för att komma till nästa avsnitt:
HIMMELSKA SFÄRER
Historisk kosmologi - Renässansen - Del 3